Valuta

Den egyptiska valutan heter Pund och brukar anges som LE och man kan växla och ta med sig denna valuta hemifrån men man måste i de flesta fall förboka den summan som man vill växla till sig.

Utländsk valuta

De mest gångbara valutorna är US Dollar $ eller Europeiska Euro € som man vid banker eller i hotellreceptionerna kan växla över till Egyptiska LE. Se till att ni har ett hum om hur kursen är så att ni får tillbaka den summan i LE som motsvarar den utländska valutan som ni växlar in. Växling och alla former av ekonomiska transaktioner bör ske under icke stressiga former och en miniräknare väl synlig medan man växlar kan göra underverk för "kursen".

Reskassa

Hur stor reskassa man bör ha med sig varierar givetvis på vilken resform man valt, hur länge man skall stanna och givetvis hur bra man är på att spendera pengar. Om man tänkt sig att ta ut pengar på plats i Egypten så kan motsvarande 1 000 SEK per person vara en bra start och man kan då, om man inte redan växlat till LE därhemma, växlat till sig typ motsvarande 500 SEK på flygplatsen så att man klarar de första dagarna. Sen växlar man/tar ut i automaterna allt efter man gör slut på valutan. Tänk på att det är bättre att resa hem med US Dollar $ eller Europeiska Euro € för de är definitivt mer lättanvända utanför Egypten än vad LE är. Många utfärder på resmålet måste dessutom betalas med US Dollar $, Europeiska Euro € eller med kort så det är bra att kolla detta redan vid beställningen.

Uttagsautomater

Man kan hitta så kallade ATM maskiner på många platser på orterna både på stan och vid hotellen och det går alldeles utmärkt att ta ut pengar i dessa. Tänk dock på att det kan vara skönt att ha en bankdörr invid automaten OM nåt skulle gå snett med kortet och det är dessutom bra om man har två kort med sig om det ena skulle gå sönder eller försvinna.

Valörer

Se till att ha en del mindre valörer på sedlarna typ 1, 5, 10 och 20 LE som kan vara bra för man alltid skall se till att ha jämna pengar och är ni inte otroligt skärpta och duktiga på huvudräkning så blanda inte valutor vid betalning av varor eller tjänster. Var noga med att det är Pundsedlar som ni får tillbaka, om det är det som förväntas, och inte Piaster. Här hemma brukar man oftast försöka hålla ihop dom stora sedlarna och betala med småvalörer i Egypten är det ofta smidigare att se till att ha småvalörer, så att man kan betala med jämna pengar, så använd med fördel de stora valörerna i varuhus och affärer där de har fasta priser och kassaapparater. På så sätt får ni ett lager med småvalörer att spendera på t.ex. dricks.

Dricks

Man kan se dricks på många olika sätt en del ger det för att visa sin uppskattning andra för att skaffa sig fördelar men man kan ju fundera på om mottagaren överhuvudtaget bryr sig om varför man ger. Troligen blir de oavsett syfte glada och ökar på sin servicegrad ett snäpp för dricks är en stor del av mångas inkomst. Om man är av den typen som vill ha nytta för sitt dricks så betalar man med fördel en liten slant varje dag i förhållande till hur man uppskattar servicen och vill man bara visa sin uppskattning för servicen i efterhand då kan man ju ta en sväng med plånboken innan man åker hem.

10 LE på sängen innan man går till stranden, 10 LE till servitören nån gång ibland och 10 LE till handdukskillen är väl kanske inte för mycket men det är till syvende och sist du som gäst som avgör vad, och till vilka, du vill ge ditt dricks. Och tror man på tandfen så kan en sedel på sängen frambringa mycket fantasirika kreationer som man hittar på sängöverkastet vid återkomsten till rummet.

Res(T)kassa

Får man pengar över som man tar med sig hem så är det bättre att ha dessa i $ eller € vilka man kan använda på flygplatsen och på planet hem så det kan vara en anledning till att ha dessa valutor med sig hemifrån istället för Egyptiska Pund.

Läs även: Dricks