I Egypten så har man ökenklimat vilket innebär att det är väldigt torrt och man har oftast mycket låg luftfuktighet. Till största delen så är det stenöken vilket innebär att det lilla regn som faller inte sipprar ner i jorden/sanden utan det försvinner via lågpunkter i marken där det dunstar eller rinner ut i havet. Och då det regnar så sällan så måste man vattna allt grönt för att det skall överleva vilket innebär att där det är grönt så är det med stor sannolikhet ett hotell eller något liknande och utanför hotellen är det öken. Så därför vattnar man i stort sett alltid någonstans på hotellen så att inte grönskan skall torka ihop och dö.

Detta med låg luftfuktighet gör att man blir lite lurad av de fysiska fenomen som denna medför. I länder med hög fuktighet som t.ex. Thailand, eller för all del även i Sverige, så upplever man 30 grader som mycket varmare än 30 grader i Egypten. Detta beror till stora delar på att med hög luftfuktighet så är luften mättad med fukt vilket gör att svetten som skall dunsta bort från kroppen inte har någonstans att ta vägen då luften är mättad och man blir istället blöt och kladdig eller svettig om ni så vill. Ungefär samma fenomen gäller för kyla där man i Göteborg, med hög luftfuktighet, vägrar att gå ut med -15 grader medan man i Sälen, med låg luftfuktighet, med samma temperatur kan vara ute och åka skidor.

Så den låga luftfuktigheten i Egypten innebär att man sällan eller aldrig blir kladdig och känner sig svettig MEN man svettas lika mycket här som där det är hög luftfuktighet. Skillnaden är att luften i ökenklimatet har plats för mer fukt än vad som redan "lagrats" så därför dunstar svetten från huden ut i luften och man blir inte kladdig och svettig. Man får lätt känslan att man inte svettas men som sagt det gör man i mängder men man märker det inte.

Dunstningen av fukt/svett från huden kräver energi och den energin tas från kroppen så denna process har hela tiden en liten kylande effekt vilket då innebär att 30 grader inte känns så outhärdligt som det kanske gör en sommardag hemma i Sverige.

Ni som stoppat t.ex. en vattenflaska i en blöt strumpa har använt denna princip för att hålla vattnet i flaskan kallt!

Ett bra exempel på detta fenomen känner man om man badat i 28 gradigt, och behagligt, vatten och kommer upp på land igen till dryga 40 grader i luften så kan man trots ökningen av temperaturen känna sig lite frusen medan vattnet dunstar från kroppen men så snart man är torr känner man sig otroligt varm igen, detta tar för övrigt bara nån minut OCH man kan ju torka av sig med en handduk om man vill.

Det förekommer dagar med lite högre luftfuktighet t.ex. i samband med pålandsvind och då kan 30 grader kännas mycket varmare än de 35 grader man hade dagen innan.

Så som ni förstår så gör vi av med en hel del vätska även om vi inte känner det så det är ytterst noga att man dricker ordentligt och slarvar man med det så kan man få samma symptom som om man blivit magsjuk. Det finns en tumregel som säger att man bör dricka vätska motsvarande 1 liter per 10 grader vilket då med en medeltemperatur på 35 grader skulle innebära att man måste dricka 3-4 liter om dagen.

Det är också viktigt att kompensera de salter och mineraler som man svettas ur sig så en tablett Resorb är inte helt fel och salta gärna maten lite extra. Just suget efter salt kommer ni säkert att känna av precis som på alla andra varma platser för där har luftfuktigheten ingen inverkan.

Avslutningsvis så är ju fenomenet med en kroppstemperatur på 37 grader och temperaturen i solen på 45-50 grader att en vattentemperatur på 28, som känns ljummen härhemma i Sverige, kan kännas jäkligt kall när man kliver i men när man väl doppat sig så är det hur skönt som helst och snorklingsrundor på en timme är fullt möjliga utan att man fryser.

Och just skillnaden i luftfuktighet är det som gör skillnaden mellan 30 grader i Sverige som kan kännas riktigt varmt och olidligt kontra 30 grader i Egypten som kan kännas rätt okej och nästan i minsta laget.

Kontentan av denna text är att även om ni inte känner att ni svettas så tappar ni vätska som ni måste fylla på för att inte fara illa det finns en tumregel som säger att man skall dricka en liter vatten per 10 grader och dag vilket då skulle innebära att är det 35 grader så bör man dricka 3,5 liter på en dag. Det är dessutom viktigt att fylla på med salter (Kalles Kaviar är både gott och salt) och andra mineraler för att inte bli urlakade av all vätska och faktiskt kan uttorkning/urlakning ge samma symptom som magsjuka.

Ta denna text med en nypa salt då den kan innehålla faktafel MEN den kan vara sann ändå.

Läs även: Klimat i Egypten