Försäljarna kan vara lite "PÅ" och speciellt nu när det är lite tunt på resenärer på grund av revolutionen i Kairo, som dock inte märks av på turistorterna.

Om man istället för att vara otrevlig och gå omkring och vara irriterad, varför skall man vara det man är ju på semester och det är ju jag som betalt för semestern inte försäljarna, släpper ner axlarna och med ett leende säger "La Shukran" (Nej Tack på arabiska) samtidigt som man sätter upp handen i ett försiktigt stopp så brukar de "tagga ner" lite.

"Grabbarna på gatan" säger själva att om de blir behandlade med respekt så är chansen stor att man själv blir behandlad på samma sätt. Givetvis finns det de som inte respekterar nån oavsett vad man gör, men det är ju inget unikt för Egypten.

Vill man inte handla så kan man undvika att stanna håll ihop familjen/sällskapet och promenera vidare med ett leende och ge inga halva löften om att ni skall komma tillbaka, om ni inte tänkt att göra det, för detta glömmer de inte utan de kommer att påminna er varje gång de ser er.

Ett annat trick är att de ser era "Hotellband", de ni har runt handleden, och inleder en diskussion med att de faktiskt jobbar på just det hotellet men är lediga i detta nu.

Man kan också få frågan om hur mycket 10 € mynt är värda och om ni är intresserade av att växla till er dessa mot egyptiska pund, undvik denna typ av transaktioner.

Till sist, man kan faktiskt ha en riktigt trevlig och lärorik konversation med de lokala förmågorna som allt som oftast har en lite annorlunda bild av världen än vad vi turister har.

Shukran = Tack
La Shukran = Nej Tack (La betyder Nej)
Alf Shukran = Tusen Tack

PS. Hör gärna av er om ni INTE får höra frasen "Hoppa lilla Loppa..." på stan. DS.