Håll i väskorna

18 januari 2016

Peugeot Taxi HurgardaInför vår första resa till Hurghada i slutet av 2001 så hade jag letat runt på webben efter information om vad man kan förväntas stöta på nere i Egypten

Jag hittade en del praktiska råd och en del "gör och gör inte" och ett av de första tipsen som jag delgav mina medresenärer var att inte lämna ifrån sig väskan till nån av taxichaufförerna/bärarna utanför flygplatsterminalen.

Det intressanta var att jag nog var den enda som inte lydde detta råd för när jag stötte på den första egyptiern på parkeringen så lämnade jag ifrån mig väskan, till vad jag trodde var busschauffören, trots att mina reskamrater högljutt protesterade.

Egyptiern släpade iväg väskan medan jag försökte få stopp på honom när jag fick klart för mig att han inte alls var busschaufför utan taxichaufför och då vi bokat transfer så var ju våran transport redan löst utan hans hjälp.

Kom ikapp honom efter ca: 10 meter där jag började dra i min väska för att få stopp på honom och han sträckte då fram den numera så välkända handen innehållande några Egyptiska pund som signalerar jag vill ha dricks.

Och lite stressad av situationen så tog jag fram en sedel (kommer tack och lov inte ihåg hur stor den var) varvid taxichauffören släppte väskan och jag fick med egen kraft släpa min väska till bussen till viss glädje för mina reskamrater.

Jag gissar att denne man fick rätt så bra betalt för att dra min väska de 10 meter han hann innan jag tog över jobbet.

Numera hålller jag alltid i väskan och jag gör alltid klart vad som överenskommits vad gäller tjänst och kostnad innan jag släpper ifrån mig väskan och eventuell dricks.

Trots att det är 15 år sedan detta hände så blir jag påmind om denna episod vid alla våra resor till Egypten men är det allt som behövs för att göra andra glada så får jag ta den smällen.