Alla clownfiskar föds som hanar

15 januari 2016

Visste du att alla clownfiskar föds som hanar?

Visste du att alla clownfiskar föds som hanar? Allas vår favorit lever i en hierarki där den största är en dominant hona och den näst största är en hane, som oftast är den aggressivaste i gruppen, och det är dessa två som parar sig. De övriga hannarna gör sig inget besvär att uppvakta en hona som redan bildat par hon är helt enkelt inte intresserad.

Skulle honan dö, eller försvinna, så lägger den största hannen på sig lite vikt och byter kön till att bli en hona och väljer sedan ut en av de övriga hanarna, oftast den största, och bildar tillsammans med denne ett par.

Man hittar oftast clownfiskarna i och omkring en anemon (symbios) men de kan också bilda sig ett hem i nån korall, som vi ju alla vet är ett djur och inte en växt, och de gör inga långa utflykter.

Dessa fiskar har ett slemlager på kroppen som gör att anemonens giftiga tentakler inte löses ut och om de av nån anledning skadar sitt skyddande lager av slem så håller de sig borta från anemonen tills det återskapats.

Clownfiskarna och deras värdanemoner hittar man ända inne vid hotellstränderna så misslyckas man att se dom då har man troligen inte snorklat.

  Fakta